Alimentatie
Na een scheiding moet er vaak alimentatie worden betaald. Maar hoe lang en hoe veel dan? Wij helpen u met rekenen en het maken van afspraken.
Partneralimentatie
Partners hebben na de echtscheiding/ontbinding van het geregistreerd partnerschap de plicht om voor elkaar te zorgen. Heeft een van beiden niet genoeg inkomsten om van te leven, dan moet de ander daarbij helpen door een bijdrage in de kosten van levensonderhoud te betalen. Dit is de partneralimentatie. (Indien u niet getrouwd bent geweest of een geregistreerd partnerschap heeft gehad, dan bestaat er ook geen onderhoudsplicht naar elkaar en hoeft er dus geen partneralimentatie te worden betaald.)
Tot 2020 moesten partners 12 jaar na de scheiding partneralimentatie betalen. Alleen als de relatie korter dan 5 jaar had geduurd en er geen kinderen waren, hoefde er niet langer dan de daadwerkelijke duur van het huwelijk/geregistreerd partnerschap partneralimentatie te worden betaald. Dat is nu anders geregeld.
Wet herziening partneralimentatie
Op 1 januari 2020 is de Wet herziening partneralimentatie in werking getreden. De duur van partneralimentatie is nu bepaald op de helft van de duur van het huwelijk/geregistreerd partnerschap, met een maximum van 5 jaar.
Eenvoudig gerekend kan er dus 4 jaar lang sprake zijn van partneralimentatie als de relatie 8 jaar heeft geduurd. En na een relatie van 20 jaar zou dat niet langer zijn dan het maximum van 5 jaar. Maar er zijn een paar uitzonderingen in de wet opgenomen:
- Stel, het huwelijk/geregistreerd partnerschap heeft langer dan 15 jaar geduurd en degene die recht heeft op alimentatie, is nog maximaal 10 jaar verwijderd van zijn of haar AOW. In dat geval moet er alimentatie worden betaald totdat deze partner de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Dat betekent dat een maximale alimentatieduur van 10 jaar geldt. Ook als deze partner méér dan 10 jaar verwijderd is van zijn of haar AOW, geldt een alimentatieduur van 10 jaar.
- Zijn er kinderen uit de relatie geboren die nog geen 12 jaar oud zijn op het moment van de scheiding? Dan eindigt de alimentatieverplichting als het jongste kind 12 jaar wordt. Dat betekent dat er maximaal 12 jaar lang alimentatie moet worden betaald.
- Als het voor degene die recht heeft op alimentatie, onmogelijk is om zelf voor een inkomen te zorgen, kan de voornoemde alimentatieduur door de rechtbank worden verlengd. Daarvoor moet natuurlijk wel een verzoekschrift worden ingediend, een verzoekschrift kan alleen worden opgesteld door een advocaat.
Alternatieven voor partneralimentatie
Soms is een alternatieve oplossing voor partneralimentatie gunstiger voor beide ex-partners. Zo kan de partner die draagkrachtiger is, investeren in een woning voor de ander. Of in een opleiding, zodat de ander kan toewerken naar een beter inkomen voor zichzelf. Er kan een mogelijkheid zijn om de alimentatie af te kopen. Als het verschil in inkomen tussen de partners erg groot is, zou de draagkrachtigste partner bij de boedelscheiding het huis aan de ander kunnen overdragen. We bespreken deze alternatieven graag met u en uw partner, als dat mogelijk is. Bij voorkeur in een mediation-traject. Het is belangrijk de te maken afspraken zeer nauwkeurig te formuleren ter voorkoming van ongewenste fiscale claims na afronding van de scheiding. De hiervoor genoemde afspraken zijn namelijk niet vrij om af te spreken en zijn aan regels gebonden. Indien dit niet goed wordt uitgevoerd, zal dit tot grote financiële problemen (kunnen) leiden. Deskundig advies is dan ook zeer belangrijk.
Niet piekeren, maar afspraak maken
Denkt u dat u recht heeft op partneralimentatie? Of verwacht uw partner juist dat u die gaat betalen? We helpen u graag om uit te rekenen hoe het zit. We kijken ook naar de mogelijkheden om zelf inkomsten te genereren, zodat er geen tekort is.